Poza certificare_PMP_CAPM_CNFPA

Joia de coaching pentru certificare project management – PMP, CAPM, CNFPA

Poza certificare_PMP_CAPM_CNFPAPe 28 februarie 2012 intr-un comunicat postat pe site-ul Axioma anuntam ca o sa incepem o serie de evenimente gratuite de coaching (ajutor, suport, consultanta, cum vreti sa-i ziceti) pentru cei care-si doresc sa se certifice in project management.

Ca frecventa ne-am propus sa facem acest eveniment de 2 ori pe luna, in ziua de joi pe la sfarsitul programului.

Evenimenul este gratuit si are deja succes printre cei care doresc sa obtina o certificare in project management.

De ce facem acest lucru?
In primul rand ca sa-i ajutam pe cei care NU STIUin ce directie sa o apuce.

Imi amintesc ca prin 2002 mi-am dorit sa urmez acest traseu si nu am avut cu cine sa vorbesc.

In 2004 la insistenta lui Augustin Purnus pe atunci unul din primii PMP din Romania si presedintele PMI Romania m-am apucat de invatat. Augustin a investit (la propriu) cateva ore in  discutii fata in fata si cateva telefoane, unele chiar cu mesajul: “Mariane te apuci si tu de treaba sau…”. Pe vremea aia lucram inca la Connex, duceam vreo 6 proiecte in paralel iar chestia cu certificare pica asa undeva pe locul “N”.

In 2005 m-am apucat de invatat si am primit ajutor si de la Adrian Radu si de la Afrodita. 3 oameni m-au ajutat sa ma certific! Profit de ocazie si le multumesc!

In Septembrie 2005 m-am certificat si de atunci i-am ajutat neconditionat pe toti cei care si-au dorit sa reuseasca in plan personal, investind timp in clarificari, oferind suport moral si mai ales investind timp. Intre primii ajutati mi-l amintesc pe Cosmin Marin pe atunci la SAP si pe colegul meu Ciprian care a devenit atunci primul CAPM certificat din Romania (intre timp Ciprian este  PMP, ceea ce inseamna ca am mai oferit o tura de suport). Ciprian, la randul lui, a ajutat nemerosi prieteni, clienti si chiar necunoscuti sa-si faca o parere despre acest subiect iar pe unii dintre ei sa ia examenul de certificare.

Imi pare rau ca nu am tinut sirul tuturor acestor experiente de voluntariat dar sper ca de-acum incolo, pentru ca o facem intr-un cadru formalizat, sa tinem socoteala.

Ce este atat de greu la certificarea PMI?

Cei care au trecut de certificare recunosc faptul ca este o experienta personala solicitanta, un efort care se poate intinde de la 2-3 saptamani la cateva luni. Cu toate astea, tot ei spun ca “Nu e chiar atat de greu”. Vorba aia, daca am reusit eu…

Iata cateva elemente de dificultate:

a) Exista 2 certificari PMI respectiv CAPM si PMP. Plus una romaneasca.

Site-ul PMI ofera informatii corecte si complete, totusi pentru cei care sunt la inceput de drum  atat terminologia si acronimele folosite pot sa insemne adevarate blocaje in intelegere. Nu mai vorbesc de conditiile de eligibilitate pentru una sau alta.
Dar ce inseamna PDU, ce inseamna contact hours. Daca am facut un curs intern pot sa…. Deci pe care sa o urmez?….
Mai adaugati si faptul ca exista un standard Romanesc. Normal ca apar si alte intrebari: Dar care este mai buna, care este recunoscuta, ce se cere in licitatii?
Lista intrebarilor devine de multe ori lunga si coplesitoare…

b) Subiectul este amplu si naste intrebari de clarificare cu zecile:

– Cum imi aleg furnizorul de traning?
– Dupa ce carti sa invat, cu care merg la sigur?
– De unde sa le cumpar?
– Tu cat ai invatat?
– Trebuie sa-mi iau concediu?
– Ce-i aia scrisoare de eligibilitate?
– Pe tine te-au bagat cei de la PMI in audit?
– Sa trec in scrisoare proiecte mici sau proiecte mari?
– Trebuie sa fiu membru PMI sau nu ca sa dau examenul?
– Cam cat de mult trebuie sa detaliez experienta mea?
– Imi creste salariul dupa ce devin certificat?
– Cum imi mentin ulterior statutul de manager de proiect certificat?
…si lista va rog sa ma credeti, pare infinita

c) Sunt bani la mijloc
Din cauza banilor nesiguranta creste. Oamenii nu vor sa riste inutil. Daca training-ul este platit destul de des de companii, foarte rar companiile platesc si costul de certificare. Cand vorbesti de costuri de la cateva sute de dolari la peste 1000 USD sau Euro (training+carti+certificare+ alte teste) incepi sa pui si tu intrebari. Mi se pare normal ca oamenii sa-si doreasca sa ia decizii informate.

d) Informatii inconsistente despre certificare
Multi dintre cei care doresc sa urmeze acest traseu apeleaza la prieteni care s-au certificat deja . Dupa parerea mea, prietenii sunt referinta numarul 1.
Mai dificil este faptul ca lucrurile se schimba  des si atunci informatia prietenilor poate sa incurce mai mult decat sa descurce. Citez: “Iti zic eu ca asa e. Cand am dat eu examenul…” Un scenariu in care aparent fiecare are dreptate dar…In principiu ori ce afli de la prieteni ar trebui validat si pe site-ul PMI ca sa fii sigur ca nu grestesti. Dar asta nu este un lucru usor de facut asa cum am remarcat si anterior.

Concret

Daca apuci pe drumul asta si ai nevoie de ajutor (sau poate ai prieteni care vor acest lucruri) ne gasesti usor la datele de contact de pe axioma.ro

Datele evenimentelor o sa fie anuntate pe facebook la adresa http://www.facebook.com/AxiomaSolutions

Toate cele bune,

Marian Stirbescu – PMP

PS
gasiti aici si perspectiva lui Ciprian asupra evenimentului

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *